Women’s Lab

Vidékfejlesztés

Fenntarthatóság

Vállalkozásfejlesztés

Konferenciák

  1. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás

A Foglalkoztatási Célú Non-profit Szervezet (FOCENOSZ) az elmúlt 25 évben sokat tett a városunkban, hátrányos helyzetben élőkért. Első tanodaként 2009-től működteti az Újvárosi Tanodát, reintegrációs szolgáltatásaival segíti a megváltozott munkaképességű vagy éppen munkanélküli embereket. 2023-ban új divízióként a női célcsoporttal kezdtünk foglalkozni, új partnerekkel, szervezetekkel. Így született meg egy komplex program, a WOMEN’S LAB. Ennek lesz az első konferenciája 2023. 06. 26-án, melyre elfogadta meghívásunkat Batthyány-Schmidt Margit a Magyar Női Unió és a Batthyány örökség szervezetek elnöke.

Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy Szolnokon, JNSZ Vármegyében és a Kelet-Magyarország területén legyen egy szervezet, mely platformja a női közösségeknek. Célunk, hogy a nők megoldást találjanak aktuális kihívásaikhoz, közösséghez tartozhatnak, fejlődhetnek.

A Foglalkoztatási Célú Non-profit Szervezet 1997-ben jött létre három civil szervezet szövetségeként, mára elhivatott magánszemélyek egyesületeként működik. 2023-ban új tagokkal és új vezetőséggel megújul a szervezet. 2023. 05. 25-i Közgyűlés határozata alapján Fodor Andrea veszi át Debreceni Sándornétól az elnökséget. Elnök-helyettesei: Dr. Szalai Beáta és Vallyonné Kéri Judit.

A Nők Klubja Szolnok egy informális csoport, akik tagjai 2018 óta segítik egymást. Rendezvényeket, fenntarthatósági workshopokat szerveznek. 2023-tól összefonódik a FOCENOSZ Egyesülettel, mivel céljaik azonosak és együttes erővel komoly projektgeneráló, innovatív munkát tudnak ellátni.

CÉLUNK: A vidéken élő női közösségek fejlesztése, helyi értékek felkutatása, hagyományápoló és –teremtő rendezvények lebonyolítása, női elismerések alapítása. Ennek érdekében a szolgáltatási portfóliónk: nők a nőkért mintakövetés programok, előadások, közösségfejlesztés, vidékfejlesztés, konferenciák szervezése.

Ennek keretében kerül megrendezésre az első konferencia, melynek részvételi díja 8.900 Ft. Szóval a rendezvény nem ingyenes, de így is kb. 40 fő női vállalkozó, tanár, segítő szakember, intézményvezető vett részt a rendezvényen. Ez számunkra egy visszajelzés, hogy igény van a nők részéről egy közösséghez tartozásra, ezt segíti a Women’s Lab.

Az pedig külön nagy öröm, hogy Batthyány-Schmidt Margit és munkatársai érdemesnek vélik a szervezetünket, munkánkat arra, hogy közös együttműködésben többet tehessünk a vidéki nőkért.

A konferencia a Hozam Klubban került megrendezésre, ahol előadást tartott Batthyány-Schmidt Margit a Magyar Női Unió elnöke, Dr. Barancsi Ágnes a Túri Kamra megálmodója, Dr. Pazsa Kornélia stílusnagykövet, valamint Fekete Anikó vállalkozásfejlesztő és Fodor Andrea személyiségfejlesztő tréner, coach.

  1. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás

A Foglalkoztatási Célú Nonprofit Szervezet (FOCENOSZ) Women’s Lab elnevezésű divíziója a nők munkaerő-piaci reintegrációját, a hagyományos értékrend és hagyományaink ápolását, megőrzését, valamint a fenntarthatóságot tűzte ki célul. A 2023. november 30-án megrendezésre került II. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás. A női közösség együttműködésének erejével, előadások és kerekasztal beszélgetések keretében, jó gyakorlatok bemutatásán, valamint az aktuális kihívások és lehetséges megoldások megvitatásán keresztül a nők munkaerőpiaci helytállását, a megküzdési technikák fejlesztését, a nők vállalkozóvá válását és a családok stabilitását támogattuk.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony köszöntójét követően Fodor Andrea a FOCENOSZ elnöke mutatja be a szervezet munkáját. Megtiszteltetés, hogy ismét elfogadta meghívásunkat Battyhány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, aki a hazai és nemzetközi projektjeiről tartott tájékoztatást, valamint levetítésre került az Agrárminisztériumban megtartott VIII. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencia összefoglaló filmje. Az est két izgalmas előadással és két kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. Betekintést kaptunk a wellbeing világába, s megismerhettük az otthoni munka értékét, s azt, hogyan jut el egy vállalkozónő egy jó ötlettől a franchise működtetéséig. Az egyik kerekasztal beszélgetést Fodor Andrea vezette, aki szakértőivel a reziliencia témakörét járta végig, vagyis azt, hogyan válhatunk rezilienssé a munkaerőpiacon. A másik kerekasztal címe: NŐ a tét volt, ahol Fekete Anikó vendégeivel arról beszélgetett, hogyan vállalkozzunk nőként. A programot tombolahúzás zárta.

Az est színességét emelte, hogy 15 db kiállító mutatta be nőknek, nőkhez, nőkról szóló szolgáltatásaikat, termékeiket. Nagy örömünkre nemcsak Szolnokról, hanem Nyíregyházáról, Budapestről is érkeztek cégek: MommyWorks, Foda Fashion, Mazuri Marketing, Best Ironing, Nagy Orsolya tréner, Madarász Hajnalka ev., Hétszínvirág Kft., Naturcleaning, Kövirózsa Fejlesztő Központ, Sóbarlang, Linea Nyelviskola, Innomed, Bemer terápia, Családbarát.

A rendezvényen 71 fő jelent meg.

  1. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás

A 2024. tavasza igazán komplexre sikerült, mert ez a III. Women’s Lab nőnapkor kezdődött. Örömünkre szolgált, hogy Batthyány-Schmidt Margit és munkatársai érdemesnek vélik a szervezetünket, munkánkat arra, hogy közös együttgondolkosában többet tehessünk a vidéki nőkért. Ezt a Magyar Női Unió és a FOCNEOSZ 2024. 03. 08-án hivatalosan is Együttműködési Megállapodásba foglalta.

Közös programként az 1848-1849. szabadságharc 175. évfordulója alkalmából emlékprogramot szervezünk, „Sorsok és szerepek – Szabadságharc mécsesei kiállítás és pódiumbeszélgetés” címmel. Ennek kísérő eseménye egy óvodásoknak és iskolásoknak meghirdetett „Női sorsok és szerepek” c. rajzpályázati volt.

A GreenWorking Közösségi Irodában 2024. 03. 09-én egész napos nőnapi workshopot tartottunk, ahol Hamar Márta, Horváth Anikó, Horváth Zoli, Pintér-Dezső Marcsi és Fodor Andrea előadásai színesítették a programot.

A FOCENOSZ 2024.03.14-én a videó formában bemutatkozhatott az ENSZ CSW 68. ülésszakát kísérő rendezvényen. S jövőre már személyesen leszünk jelen New York-ban.

III. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás az Aba-Novák Agóra földszinti multiteremben 2024. 04. 17-én került megrendezésre. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt.

A III. Women’s Lab konferencia alcíme: Nők a munkaerőpiacon, mely során betekintést kapunk két profi vállalkozónő (Debreczeni Ildikó – JelmezArt Kft. és Pintér-Dezső Mária – Spiritness-Pintér Rehab szervezet vezetői) jó gyakorlatába, hogyan lehet felépíteni egy nemzetközileg is elismert karriert. Pódiumbeszélgetés keretében az üzlet és az önismeret, önfejlesztés kapcsolódásait elemezzük Hamar Márta business coach és pénzügyi tanácsadóval, valamint Horváth Zoltán üzletfejlesztési szakértővel.

Batthány-Schmidt Margó videóüzenetben tart tájékoztatást a tavaszi ENSZ rendezvénysorozatról.

Domján Enikő Mária a márkaépítésről tart előadást, két még fontosabb dolgot fog megválaszolni: Mi tesz egy márkát erőssé és hogyan érdemes erős márkát építeni? Ez a két kulcskérdés ugyanis ahhoz, hogy ne csak kitűnj a tömegből, hanem tartósan és eredményesen jelen tudj lenni a piacon. Enikő márkaépítési tanácsadóként kis- és középvállalkozásoknak, valamint startupoknak segít erős márkát építeni hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Több mint 10 év marketing-PR tapasztalattal rendelkezik a nagyvállalati és a vállalkozói világban. Ötvözi a hosszú távú tervezést a rövid távú ‘quick-win’-ek megvalósításával, valamint a ‘big picture’ gondolkodást a részletekre való odafigyeléssel. Emellett sosem veszíti szem elől, hogy egy 100%-ban önazonos márka épüljön az ügyfelei számára, legyen szó személyes vagy céges márkáról. Ezt a tudást, tapasztalatot és szemléletmódot fogja elhozni az előadásában is.

A III. Women’s Lab Konferencia és Kiállítás teret ad arra, hogy helyi vállalkozások bemutatkozási lehetőséget kapjanak. A Konferencia kezdete előtt, a szünetben és a konferenciát követően több helyi és környékbeli vállalkozó és őstermelő rendezett be standot és bemutathatta tevékenységét. A kiállítás során lehetőség volt arra, hogy jobban megismerjék a vállalkozót, új kapcsolatokat építsenek és potenciális ügyfelekkel kapcsolódhassanak.

FodaFashion: helyi vállalkozás egyik divíziója az ékszerkészítés és forgalmazás. Divatos és minden stílusnak megfelelő kiegészítőkkel és ékszerekkel vonzották oda az érdeklődőket. Számos hölgy tudott magának találni idei divatnak vagy éppen az aktuális ruházatának megfelelő kiegészítőt.

JelmezArt: a vállalkozás egy professzionális, több mint 50 főt alkalmazó, folyamatosan növekvő szervezet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2019-ben az Év Jelmeztervezője Díjat, 2024-ben az Év Vállalkozója Díjat adományozta Debreczeni Ildikónak, a vállalkozás ügyvezetjének, aki a Magyar Tavak Fesztivál megálmodója és tulajdonosa. Standján tevékenységeit mutatta be és népszerűsítette a közelgő fesztiválokat.

PwG Communication: Domján Enikő márkaépítési tanácsadó, aki Kis- és középvállalkozásoknak, valamint startupoknak segít céltudatos, önazonos, erős márkát építeni hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A vállalkozás életciklusát, üzleti céljait és értékeit figyelembe véve segít a megfelelő csatornákon a megfelelő eszközökkel és üzenetekkel kommunikálni, hogy ne csak kitűnjenek a tömegből, hanem elkötelezetté tegyék a meglévő és a potenciális vevőiket, növeljék az értékesítést és egy hosszú távon is maradandó márkát alkossanak.

Mommyworks: A Mommy Works Hungary egy 2017 nyarán létrejött és folyamatosan bővülő munkakereső anyuka-közösség, egy 50.000+ tagból álló aktív és támogató Facebook csoport, amely havonta átlagosan 1000 fővel gyarapszik. Tagjaink rugalmas és részmunkaidős vagy projekt alapú munkát keresnek, amit össze tudnak hangolni a családdal. Szolnokon és környékén népszerűsítik a közösségüket.

Hamar Márta: Tudatos jelenlét túráit mutatja be és viszi közelebb a nők számára, amely során stresszoldó technikákat tudnak megismerni és elsajátítani Hamar Márta. Ezt az egyéni módszert jegyeztetett be 2021 novemberében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, így jött létre a Tudatos jelenlét túra és Túra-coaching.

Kakó-Nagy Brigitta: A vállalkozó a DoTERRA termékeket forgalmazza, ezt mutatja be szélesebb körben Kakó-Nagy Brigitta. A látogatók kipróbálhatják a különféle olajokat és hallhatnak a jótékony hatásairól.

CIB Bank: Pénzügyi megoldásokat mutatott be a CIB BANK helyi  egyéni- vagy kisvállalkozás tulajdonosainak, valamint magánszemélyeknek. Könnyen és jól kezelhető bankszámlanyitási lehetőségeket mutat be az érdeklődőknek.

Pintér-Dezső Mária: életmód tanácsadóként mutatja be egészségmegőrző és életmódváltó lehetőségeit. A Spiritness alapítójaként számos nőnek, anyának ad megoldást mozgásra, core erősítésre, szétnyílt hasizomra. Emellett tudatos táplálkozási módszereket ismertet meg az érdeklődőkkel.

Peter’s BBQ: helyi ősteremelőként egyedi fűszerkeverékeket készít és forgalmaz. A fűszerek köztudatba kerülése és az ismertség növelése a célja, nagyszerű lehetőség a női célcsoport számára bemutatni a fűszereket.

VOSZ: A VOSZ célja a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődésének és sikeres működésének elősegítése és a vállalkozói aktivitás növelése a vállalkozások erőforrás-ellátottságának elősegítésével, különösen a tudás-tőke, illetve a finanszírozási lehetőségek biztosításával oly módon, hogy az üzleti életben elérhető tudást, illetve ún. legjobb üzleti megoldásokat összegyűjti, rendszerezi és azokat a tagok számára átadja, tanácsot, szolgáltatást nyújt ezzel kapcsolatban.

Nagy örömünk, hogy 2024 februárjától a Focenosz lett a VOSZ Női szekció Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye koordinátora. A helyi VOSZ szervezettel való együttműködésünket az is bizonyítja, hogy a III. Women’s Lab rendezvényen kiállítóként vesznek részt.